Ayam Goreng Bombay

cara membuat ayam goreng bombay

Bahan-bahan Ayam Goreng Bombay:

1.5 kg ayam - dipotong kecil

50 gm halia - dikisar

70 gm bawang putih - dikisar

250 gm tepung kacang hijau

250 gm tepung gandum

150 gm serbuk cili

150 gm serbuk kunyit

1 sudu kecil pewarna tandoori

2 tangkai daun kari

Garam secukup rasa

Lada sulah secukup rasa

Sedikit minyak masak



Cara menyediakan:

1. Ayam yang dicuci bersih, dituskan.

2. Sebatikan ayam dengan bahan-bahan kisar, pewarna tandoori dan daun kari.

3. Lumurkan juga ayam dengan serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan lada sulah.

4. Perapkan selama satu jam.

5. Satukan tepung kacang hijau dan tepung gandum.

6. Setelah sejam diperap, gaulkan ayam dengan adunan tepung.

7. Panaskan minyak di dalam kuali.

8. Goreng ayam sehingga garing.

9. Bolehlah diangkat dan enak dinikmati ketika masih panas.

2 Responses to "Ayam Goreng Bombay"

  1. wah info masakan, saya suka sekali, mungkin saya sering berkunjung untuk dapatkan resep::::: kalau gitu kita tukar link aja :::::: yah mau gak ????

    ReplyDelete
  2. Boeleh linkx mana?

    ReplyDelete